Šta kozmetički proizvod ne bi trebalo da sadrži?

Updated: Jun 17

Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje se redovno neguju, putem kože, tokom jedne godine unesu u svoj organizam do 2 kg raznoraznih štetnih supstanci.


Sve što nanasemo na kožu, direktno ulazi u naše telo i na duge staze može ozbiljno uticati na naše zdravlje, pozitivno ili negativno – na nama je odluka, naravno ako smo upoznati sa činjenicama. Kao naš najveći organ, koža je naša najvažnija imuno-odbrambena barijera i organ za eliminisnje “otpada” iz celog organizma.

Komercijalni proizvodi koji u sebi sadrže petroleum i njegove derivate, u najboljem slučaju mogu zapušiti pore i napraviti plodno tle za razvoj mikroorganizama koji ostaju u koži, i naravno, u organizmu. Rezultat : vaša koža neće biti blistava ni zdrava, a nećete ni vi.

Svakodnevno koristimo proizvode za koje smo uvereni da su sigurni, ali istina je da većina od njih to nije, a proizvođači nisu u obavezi da nas na to upozore. Uvek se naglašava ono čega nema u proizvodu, a šta je zaista unutra, ispisuje se malim slovima. Preko 25000 hemikalija koje se koriste u kozmetičkim proizvodima, nisu testirane na toksične efekte koje mogu proizvesti korišenjem tokom dužeg vremenskog perioda. U jednom danu, upotrebom raznih kozmetičkih proizvoda, možemo se izložiti delovanju preko 200 različitih hemikalija, od kojih većina potencijalno izaziva rak ili hormonalne disbalanse.Supstance u kozmetičkim proizvoda na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju:

Isporpyl alkohol ( SD-40)- supstanca koja veoma isušuje kožu i može delovati iritativno, ugrožava prirodnu imuno barijeru i omogućava ulaz bakterijama, virusima i gljivicama. Proizveden je iz propilena, derivata nafte, koji je prisutan u mnogim proizvodima za negu kože i kose, mirisima, antibakterijskim proizvoda za pranje ruku, kao u lakovima za nokte. Ponaša se kao nosač koji ubrzava unos štetnih hemikalija u kožu. Može da izazove tamne fleke i preuranjeno starenje . Neka istraživanja pokazuju da može da izazove glavobolje, nalete vrućine, vrtoglavicu, depresiju, pospanost, sve zavisno od količine i dužine korišćenja. Fatalna doza bi bila oko 28g.

DEA ( diethanoloamine), MEA ( monoethaloamine) & TEA ( triethanolamine) – supstance koje utiču na hormonalni disbalans i mogu izazvati neke forme raka. Ove supstance su već zabranjene u Evropi, zbog kancerogenih efekata, međutim u Americi se još uvek koriste, i to u šamponima, penama za brijanje, kupkama…


DMDM Hydantion – konzervans koji oslobađa formaldehid, koji može izazvati bolove u zglobovima, kožne reakcije, alergije, depresivna stanja, glavobolje, bolove u grudima, infekcije uha, hronični umor, gubitak sna. Dugo izlaganje ovoj supstanci, takođe može delovati iritativno na respiratorni system, poremećaje u srčanom ritmu i generalno, na slabljenje imunog sistema.

FD & kolor pigmenti – sintetičke boje dobijene iz katrana, koje u sebi sadrže soli teških metala, direktno deponuju toksine u kožu, izazivajući osetljivost kože i iritacije. Apsorpcijom nekih veštačkih boja, može se izazvati preterano trošenje kiseonika u organizmu, što direktno utiče na preuranjeno starenje, a u velikim količinama može dovesti i do fatalnog ishoda. Studije su pokazale i da je većina veštačkih pigmenata kancerogena.

Sintetički mirisi – Mirisi direktno utiču na nervni sistem, a većina supstanci koje ulaze u sastav veštačkih mirisa, dokazano deluju kancerogeno ili mogu izazivati različite alergijske reakcije, osipe, iritacije, fleke, glavobolje, vrtoglavice itd…Posebna začkoljica kod mirisa je to, što u sastavu proizvoda, oni se uglavnom kriju pod oznakom : parfum, tako da nikad ne možete biti sigurni šta se krije unutra.


Mineralno ulje : raznorazne supstance se mogu kriti pod ovim nazivom, ali uglavno se radi o derivatima nafte, koji formiraju sloj na koži, koji zapušava pore i onemogućava koži disanje. Samim tim ugrožava funkciju kože da sama eliminiše toksine, što direktno utiče na razvoj upalnih procesa, akni , bubuljica itd. Zatim, usporava funkciju regeneracije i samoobnavljanja ćelija, što dovodi do preuranjenog starenja. Ove supstance se koriste u raznim proizvodima, a najstrašniji podatak je taj da se nalaze u sastavu većine bebi ulja, gde ako pogledate deklaraciju piše: 100% mineral oil.

Polyethylene Glycol (PEG): potencijalno kancerogeni sastojak dobijen iz nafte, koji dužom primenom može oslabiti faktor prirodnog vlaženja kože. Ovo može ubrzati starenje i činiti kožu mnogo otvorenijom za prijem bakterija. Ove supstance se koriste u tonicima i čistačima da bi razgradili masnoću, pa samim tim dužom upotrebom, mogu izavati preterano lučenje sebuma. Takođe se često koriste u sredstvima za čišćenje kuće, posebno u preparatima za čišćenje rerni.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES): deterdženti i sufrikanti koji predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje. Koriste se u skoro svim preparatima koji penušaju- u skoro svim proizvodima za ličnu higjenu i većini proizvoda za pranje i održavanje kuće. Dugo i kontinuirano izlaganje većim količinama ovih supstanci, može ozbiljno uticati na oštećenje vida, otežano disanje, izazvati dijareju, otećenja kože pa čak imati i letalni ishod. Kada se kombinuje sa drugim hemikalijama, SLS se može transformisati u supstancu koja je potencijalni kancerogen. SLS se zadržava u organizmu 5 dana i za to vreme njegovi delovi ulaze, i ostaju u jetri, plućima, mozgu…


Ticlosan: sintetički “ antibakterjski” sastojak koji je deklarisan kao pesticid, tako da predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje i za okolinu. U procesu proizvodnje, može da oslobodi dioksin, jedinjenje koje kada se koristi čak i u najmanjim količinama, utiče na hormonalni disbalans, sa jakim toksičnim efektima. Jedinjenja koja utiču na rad hormona, predstavljaju opasnost za razvoj mnogih hroničnih oboljenja, kao što su smanjenje plodnosti i seksualnih funkcija i rađanje dece sa anomalijama. Mogu uticati na nervnu osetljivost i sistem za cirkulaciju. Ako se nagomilaju u masnom tkivu, utiču na oštećenje jetre, bubrega, srca i mozga. Pre svega, deluju na pad imuniteta. Triklosan se nalazi uglavnom u svim antibakterijskim čistačima, za lice, telo i kuću, kao i u pastama za zube.


Potrudite se da nanosite na sebe što manje štenih materija...


#prirodnakozmetika #prirodno #stetnesupstance #stetnematerije #negakoze #koza #nega

49 views0 comments