10 faktora koji utiču na smanjenje kolagena


Kolagen se smanjuje sa godinama. To je neizbežno. Tokom svog života, kolagenska vlakna se konstantno razgrađuju i regenerišu. Ali, kako starimo, kolagenska vlakna se mnogo brže razgradjuju nego što telo uspeva da ih stvori. To se manifestuje, tako što se pojavljuju bore i drugi znakovi ubrzanog starenja, bolovi u zglobovima i još mnogo toga.

Ali, ljudi danas gube kolagen mnogo brže u poređenju sa našim drevnim precima. Zašto? Zato što su mnogi od “ubica kolagena” na sledećoj listi, jedinstveni za naš moderan život. Pošto starost nije jedini faktor koji iscrpljuje nivoe kolagena, vreme je da počnemo da obraćamo pažnju i počnemo da izbegavamo ovih 10 faktora načina života koji se smatraju "kolagenskim ubicama".


10 faktora koji utiču na smanjenje kolagena


1. Loš san

2. Preterana konzumacija šećera

3. Povrede i degeneracija zglobova

4. Visok kortizol od emocionalnog stresa

5. Preterano izlaganje suncu

6. Ishrana sa manjkom antioksidanata

7. Sedeći način života i nedostatak aktivnosti

8. Problemi sa sistemom za varenje

9. Nedostatak vitamina C i cinka

10. Slobodni radikali
Da li nešto od ovoga zvuči poznato? Ne brinite, niko od nas nije savršen, ali manje promene u ishrani i načinu života mogu da utiču na proizvodnju i dopunu kolagena.

Neki od nas gube kolagen brže od drugih. Ako ste primetili da je vaša koža počela brzo da stari, da imate problem sa zglobovima ili da imate problema sa varenjem, vaše telo pokušava da vam kaže da imate manjak kolagena.Protiv gubitka kolagena, možete se boriti sa nekoliko kombinovanih pristupa:

Ograničite prekomerno izlaganje suncu koristeći odeću i sigurnije kreme za sunčanje.

Konzumirajte hranu koja povećava proizvodnju kolagena.5 saveta kako pojačati proizvodnju kolagena1. Pileći i govedji bujon od kostiju (poželjno je da se kuva 48 sati sa kostima, zajedno sa tetivama i ligamentima za najviše kolagena).

2. Adaptogene biljke, uključujući ašvagandu, sveti bosiljak, ženšen.

3. Hrana bogata vitaminom C - kivi, citrusi, kamu kamu, brokoli, paprika i kelj.

4. Hrana bogata sumporom- beli luk, crni luk, žumance i krastavci.

5. Biljke, začini i namirnice bogate antioksidantima- kurkuma, ružmarin, zeleni čaj, akai i godži bobice.

Sve gore navedeno su odlični kolagenski pojačivači, a dodatni bonus za stvaranje kolagena je svakodnevna aktivnost i što manje sedelačkog načina života.


#kolagen #zdravlje #zdravaishrana #zglobovi #boluzglobovima

61 views0 comments