Akne u odraslom dobu

Updated: May 28, 2020


Ne znam da li ste primetili u svom okruženju, ali sve je više devojaka koje imaju akne, a pri tome su već uveliko proslavile 30-ti rodjendan.

Pojava akni kod odraslih nastaje usled disbalansa hormona.

Ako akne izbijaju u određeno doba u mesecu, to signalizira hormonsku neravnotežu. Možda je u pitanju previše estrogena u odnosu na progesteron ili visok nivo androgena (muških hormona)?

Zašto polni hormoni, kao što su estrogen i testosteron, utiču na kožu? Istraživanja pokazuju da žlezde koje luče sebum mogu da funkcionišu kao nezavisni endokrini (hormonski) organi, reagujući na poruke hormona kao što su estrogen i testosteron. Kada su ti hormoni u ravnoteži, oni šalju poruku vašim žlezdama da je sve u redu. Kada“ispadnu” iz ravnoteže, koža dobija drugačiju poruku, čiji su rezultat akne.


Prirodni lekovi za hormonske akne


Lek br 1: Hrana


Zdrava, sjajna koža počinje sa onim što jedete (i kada ga jedete). To je zato što hormonalno isceljenje počinje iznutra.

Lek br 2: Vežbanje


Redovna fizička aktivnost ubrzava regulisanje hormona.


Lek br 3: Prilagodite rutinu za negu kože


Koža tokom meseca prirodno menja stanja: smanjene, pa zatim povećane elastičnosti, povećanog mašćenja, povećane suvoće...tako da negujte kožu kroz faze, tj. pratite faze vašeg ciklusa i podržavajte kožu na pravi način.

Ova rutina je ključni korak u zaustavljanju hormonskih akni.


Vodič za negu kože po nedeljama ciklusa


Dan 1 - Dan 6 (krvarenje). Tokom menstruacije, fokusirajte se na restorativnu, umirujuću negu kože. Razmislite o hidratantnim i umirujućim maskama.

Dan 7-12 (folikularna faza). Ako razmišljate o tretmanu lica koji uključuje ekstrakciju ( čišćenje), zakažite ga u ovoj fazi. Ovo je i vreme za uklanjanje dlaka.


Dan 13-24 (ovulacija / prva polovina lutealnog ciklusa). Možete sprovoditi tretmane lica, ali je bolje primenjivati umirujuće i maske za čišćenje kože, bez ekstrakcija. Dobro je primenjivati suvo četkanje koje će pomoći limfi da se otarasi viška estrogena. Tokom ove faze ne treba koristiti mnogo proizvoda.Dan 25-Dan 28 (druga polovina lutealnog ciklusa). Ovo je savršeno vreme za kućnu negu sa omiljenim proizvodima i korišćenjem prirodnih, hladno cedjenih ulja koja su najbolja za prirodno smanjenje proizvodnje sebuma. Ulje nanešeno na vlažno lice, momentalno će se upiti, a imaćete osećaj da ste naneli najfiniju kremu. Glinene maske su takođe odlične za to vreme.


NAPOMENA: U drugoj polovini meseca nemojte čistiti lice ili uklanjanjati dlake, pošto je tada koža tanja i povećan je protok krvi do kapilara, što znači više oticanja i više bola.


Prirodni lek br 4


Postarajte se da unosite dovoljno mikronutrijenata za zdravu kožu. U pitanju su probiotici, vitamini B grupe, magnezijum, vitamin C, vitamin E, cink, selen. D3, K1, K2, omega 3. Možete ih unositi kroz hranu ili u vidu suplemenata.
Zapamtite, čista koža počinje iznutra. Možete imati najzdraviju rutinu za negu kože na svetu, ali nećete eliminisati akne, ako ne razmišljate o tome šta, koliko i kada jedete.


Ukoliko imate pitanja o prirodnoj nezi kože i personalizovanim preparatima za negu, slobodno nas kontaktirajte.

39 views0 comments