Da li aromaterapija zaista deluje na pse?

Updated: Jun 17


Psi imaju 40 puta više receptora za miris od ljudi, što im omogućava da identifikuju mirise i do 100 000 puta bolje od nas. Sa njihovom izvanrednom mirisnom memorijom i zato što se njihov svet vrti oko mirisa, aromaterapija je idealna za upotrebu na psima. Naučne studije u Nemačkoj i Francuskoj u vezi sa medicinskim efektima esencijalnih ulja na životinje i ljude bile su prilično napredne sredinom 1800-ih. Zbog pozitivnih kliničkih rezultata, praksa veterinarske aromaterapije nije bila neuobičajena u ovim zemljama do sredine 1900-ih. Naravno, sa razvitkom farmaceutske industrije, posle toga, aromaterapija, sasvim nezasluženo, gubi primat.


Šta je aromaterapija?

Malo da se podsetimo, aromaterapija, poznata i kao terapija esencijalnim uljima, je kvalifikovana i kontrolisana upotreba esencijalnih ulja za obnavljanje ili održavanje zdravlja i blagostanja.


Esencijalna ulja su isparljive, aromatične tečnosti koje se mogu naći u kori, cvetu, listu, stablu, korenu, drvetu, kori ili smoli aromatičnih biljaka i dobijaju se destilacijom, ekspresijom i ekstrakcijom CO2 ili rastvarača.


Mirisna ulja nisu esencijalna, ona su su sintetički proizvedena i nisu terapeutska.Da li je aromaterapija sigurna za pse?


Sigurnost započinje razređivanjem. Čista esencijalna ulja su visoko koncentrovana. Neke kompanije se zalažu za upotrebu nerazređenih esencijalnih ulja na koži, a to jednostavno nije sigurno. Takođe nema ni potrebe raditi sa velikim koncentracijama, pošto životinje odlično reaguju na manje procente.

Preparati sa razblaženim esencijalnim uljem sprečavaju nadvladavanje osećaja mirisa vašeg psa, iritaciju kože, sluzokože ili izazivanje preterane osetljivosti.

Kada se aromaterapija koristi odgovorno, to može biti jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u stvaranju mirnog okruženja, smirivanju svrbeža ili iritacije kože, umirivanju digestivnih tegoba, odbijanju insekata i lečenju infekcija.

Može da podrži vezu čoveka i životinje, olakša modifikaciju ponašanja i poboljša zdravlje.


Koja esencijalna ulja deluju na smirenje pasa?

Iako postoji mnogo umirujućih esencijalnih ulja, ovo je nekoliko mojih omiljenih:

  • Bergamot (Citrus bergamia) može da pomogne uravnoteženju emocija smirujući paniku, brzinu, depresiju, frustraciju i razdražljivost.

  • Lavanda (Lavandula angustifolia) je verovatno najpoznatije esencijalno ulje za stres, strah, uznemirenost, stidljivost i šok.

  • Slatki mažuran (Origanum majorana) opušta i prizemljuje. Pomaže pri ublaživanju grčeva u mišićima i grčevima u stomaku, lupanju srca, višku seksualne energije i tuge.

  • Damaska ruža (Rosa damascena) smiruje i stabilizuje. Može pomoći kod trauma zlostavljanja, kod nervoze, besa, straha i panike.

  • Ilang Ilang (Cananga odorata) deluje sedativno. Može da smiri nervozu i nesigurnost, a postoje i studije da može pomoći kod mokrenja na nervnoj bazi.

  • Tamjan (Bosvellia carterii) promoviše mirno stanje duha i usporava disanje tokom stresa i straha.


Ukoliko tek počinjete sa uvodjenjem aromaterapije u život svog ljubimca, radite to polako. Prvo upoznajte psa sa pojedinačnim esencijama u malim dozama, pa kasnije predjite na blendove i sinergije.

Štenci, generalno, ne bi trebalo da se tretiraju esencijalnim uljima, osim u nekim slučajevima, gde bi se trebalo konsultovati sa aromaterapeutom.Jelena Bojić

Aroma savetnik
#aromaterapijazapse #aromaterapija #prirodnolecenje #anksioznost #smirenje #etericnaulja #psi #kucniljubimci #esencijalnaulja

34 views0 comments