JAK IMUNI SISTEM

Šta utiče na vaš imunitet, i na koji način ga možete ojačati.

Snažan imunitet ključan je za sveukupno zdravlje i dobrobit organizma. Vaš imuni sistem je vaš zaštitnik, on čuva telo od patogena, poput bakterija, virusa i parazita koji izazivaju infekcije, upale i bolesti. Pravilno izabrana ishrana, obogaćena odredjenim dodacima, može vam pomoći da ojačate imuni sistem, do te mere, da se posete lekaru svedu na redovan godišnji “ check up”.

Zato u ovom tekstu pričamo o namirnicama i suplementima koje bi trebalo češće konzumirati, kako bi vaš imuni sistem postao “bulletproof “


Važnost dobrog imunog zdravlja

Imuni sistem sastavljen je od složene mreža ćelija i tkiva, čiji je primarni cilj zaštita. Zamislite vojsku, dobro utrenirenih i spremnih vojnika, koja je u svakom trenutku spremna da reaguje. Ukoliko je ova vojska kompromitovana, na bilo koji način, strani osvajači lako odnose pobedu i seju haos na osvojenoj teritoriji, koja je u ovom slučaju vaš organizam.Dakle, dobro imunološko zdravlje je suštinska osnova za uspostavljanje dobrog zdravlja, generalno.


Šta šteti imunom zdravlju

Ako želite da ojačate svoj imuni sistem i zaštitite organizam, postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju.


1. Šećer

Šećer hrani parazite u vašem telu i iz organizma crpi hranjljive materije koje jačaju imunitet, poput vitamina C, cinka i glutationa. Šećer, takođe, doprinosi razvoju patogenih tkiva, kao što su ćelije raka.



Još 1970-e, dr John Eli je otkrio antagonizam glukoze i askorbata i shvatio da glukoza (šećer) i vitamin C (askorbat) imaju neverovatno sličan hemijski sastav. Oboje zavise od insulina i njegovih signala kako bi dospeli u ćelije. Problem je u tome, što glukoza ima prioritet u odnosu na vitamin C,što znači da velike količine šećera u krvi, onemogućavaju apsorpciju vitamina C u ćelije. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina, koji doprinosi jačanju imunog sistema, što još jednom potrvđuje koliko konzumacija, velikih količina, šećera negativno deluje na naš organizam.


2. San

Redovan kvalitetan san neophodan je za dobro imunološko zdravlje i zdravlje organizma u celini. Kada hronično malo i nekvalitetno spavate, povećava se reakcija na stres u telu, a ciklusi reparacije i podmlađivanja ne funkcionišu kako treba. Da biste zaštitili imuni sistem, potrebno je 7 do 9 sati sna svake noći. Takođe, san bi trebalo da se odvija u periodima u kojima je organizam, prirodno, prilagođen da ovaj period maksimalno iskoristi. Noćni odmor bi trebalo započeti, barem, dva sata pre ponoći i završiti u 5 ili 6 sati ujutru.

3. Nekvalitetna voda za piće

Hidratacija je neverovatno važna za imunološko zdravlje. Isto toliko je važan i kvalitet vode ili tečnosti koju pijete. Rasprava o tome da li treba piti vodu ili se ona može zameniti voćnim sokovima i sličnim napicima potpuno je banalna. Kvalitetnu vodu, kada je u pitanju hidratacija, ne može da zameni ama baš ništa. Nažalost, voda iz gradskog vodovoda nije najbolji izbor, jer sadrži toksine, kao što su hlor, fluorid, teški metali, DBP-i i arsen. Da biste dobili kvalitetnu vodu, nabavite kvalitetan filter. Čista izvorska vode je takođe dobra opcija, ukoliko imate direktan pristup istoj. Plastične flaše ograničite koliko god je to moguće. Plastika, u vodu, ispušta mnoštvo toksičnih supstanci, koje negativno deluju na vaše zdravlje. Nerđajući čelik i staklene flaše pravi su izbor za držanje vode i hrane generalno.

Konzumiranje kofeina, šećera i alkohola dodatno će dehidrirati vaš organizam. Kada je telo hronično dehidrirano, ono crpi vodu iz različitih delova vašeg organizma, što dovodi do sledećih problema: glavobolje, hroničan bol, zatvor, alergija i raznih drugih zdravstvenih problema.


4. Zatvoreni prostor

Poput većine ljudi, u našem savremenom svetu, i vi, verovatno, 90% svog života provodite u zatvorenom prostoru. Nedostaju vam blagodeti svežeg vazduha, sunca i pozitivnog zemljinog zračenja. Zatvoreni prostor prepun je toksina, koje emituju razni materijali od kojih su napravljeni objekti i namešataj, koji negativno utiču na naše zdravlje. Sa druge strane, spoljni vazduh u urbanim sredinama, kao što su gradovi, nekada je i goreg kvaliteta od onog unutra, naročito u zimskom periodu godine.



Zbog toga, kada boravite u zatvorenom prostoru, nabavite kvalitetan prećišćivač vazduha, a svaki slobodni trenutak iskoristite tako što ćete pobeći negde gde ćete biti okruženi zelenilom i prirodom. Nemojte se bojati sunca. Umereno izlaganje kože sunčevim zracima, bez zaštitnih krema, 15 do 20 minuta, nekoliko puta dnevno, pozitivno će delovati na vaš organizam.


Top hrana i suplementi za vaš imunitet


Konzumiranje nutritivno bogatih namirnica jedan je od najboljih načina da podržite svoje imuno zdravlje. Uopšteno, minimalne količine šećera, biljke bogate fitonutrijentima, fermentirana hrana ,zdrave masti i protein najbolji su podupirači vašeg imunog sistema

Sledeće namirnice obavezno uključite u vašu ishranu. Potrudite se da na dnevnom nivou konzumirate barem jednu od njih. Dobro isplanirana ishrana, na nedeljnom nivou, uključiće sve ove namirnice. Ako ste osetljivi ili alergični na neku od ovih namirnica,izbegavajte je i usredsredite se na ostale.


Citrusi

Kada se pomene imunitet prvo nam na pamet padne vitamin C. On je jedan od najmoćnijih mikro-nutrijenata u borbi protiv infekcija i upala. Jedan od najboljih izvora vitamina C je citrusno voće, naročito limun i limeta.Koristite ih kao dodatke jelima, prelivima,salatama. Takođe, preporučujem da dodate sok od limuna ili limete u vodu, kako bi ste poboljšali detoksifikaciju i metabolizam.

Koštani bujon

Koštani bujon je izuzetno hranljiva tečnost napravljena od, temeljno skuvanih, kostiju i vezivnog tkiva govedine, piletine ili čak ribe. Neverovatno je bogata mineralima i vitaminima koji su od vitalne važnosti za vaše imuno zdravlje. Koštana srž se, prilikom kuvanja, rastvara i pozitivno utiče na ćelijsko zdravlje generalno.


Pečurke

Postoji mnogo vrsta pečuraka koje se smatraju moćnom hranom. Istočna medicina koristi ove lekovite pečurke hiljadama godina. Reishi je jedna od najpopularnijih, ona podržava dobar san, dobro raspoloženje I jak imuni sistem.



Čaga smanjuje upalne procese u organizmu. Turski rep je neverovatno poznat po antioksidativnim svojstvima. Lavova griva direktno podržava imunološko zdravlje, dok je Cordiceps fantastičan za povećanje energije.

Beli luk i crni luk

Beli luk i crni luk su bliski srodnici sa sličnim blagodetima. Oni se nalaze u svim kuhinjama i kulturama širom sveta. Koriste se za borbu protiv infekcija hiljadama godina i poznati su kao jedan od najačih prirodnih antibiotika. Kako vas ne bi izbacili iz gradskog prevoza ili posla možete koristiti suplemente u vidu pilula.

Maslinovo ulje

Ovo ulje, bogato je zdravim mono zasićenim mastima i antioksidansima. Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ojačava imuni sistem, smanjuje rizik od infekcija i štiti od imuno posredovanih upalnih reakcija. Preporučujem vam da izaberete ekstra devičansko maslinovo ulje, i da ga konzumirate u sirovom stanju.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta koja je stvorena od fermentiranog, nefiltriranog soka od drobljenih jabuka. Bogato je vitaminom C, vitaminom E, antioksidansima i korisnim probioticma. Ojačava imuni sistem, pomaže kod prehlada, lošeg varenja i raznih infekcija.

Đumbir

Đumbir se koristi hiljadama godina u Aziji zbog njegovih prirodnih lekovitih svojstava. Istraživanja su pokazala da đumbir ima snažne antioksidativne i protivupalne sposobnosti . On pomaže kod stanja kao što su: upale, bolovi, infekcije respiratonih puteva, slabo varenje.

Glutation

Pomaže u zaštiti vašeg tela od bolesti, toksina, virusa, zagađivača, zračenja, lekova, oksidativnog stresa i pomaže u saniranju oštećenja slobodnih radikala. Najpopularniji oblik glutationa je jedinjenje S-acetil glutationa, koje se nesmetano kreće kroz sistem za varenje i ulazi pravo u ćelije gde pomaže u modulaciji imunog sistema i kontrolisanju upala.

Vitamin D

Vitamin D je važan vitamin koji više podseća na hormon nego vitamin. Vitamin D pojačava naše T ćelije pomoćnike. Ove ćelije T deluju na suzbijanje upale i modulaciju imunog odgovora, pa su efikasnije u borbi protiv patogena. Izlazak na sunce idealan je način da povećate nivo vitamina D. Takođe možete da koristite određene namirnice, kao što su žumance, organsko meso, puter i losos, ali su nivoi u njima preniski da bi imali zaista snažan uticaj. Zbog toga preporučujem dodatnu suplementaciju. Najmanje 1000 IU dnevno.


Cink

Cink je jedan od najčešćih nedostataka hranljivih materija u modernizovanim zemljama i neophodan je hranjivi sastojak za optimalno imunološko zdravlje. Stručnjaci procenjuju da skoro 2 milijarde ljudi, što je otprilike 25% svetske populacije, ima nedostatak cinka. Cink je kjučan za balansiranje imunološkog sistema, smanjenje imunološkog stresa i poboljšanje imunološke koordinacije.


Probiotici

Skoro 80% imunog sitema nalazi se u vašim crevima. Ukoliko je stanje vašeg mikrobioma loše, trpeće i imuni sistem. Zbog toga preporučujem probiotike. Podržavanje zdravlja creva jedan je od prvih koraka u podržavanja imunog zdravlja.


Koloidno srebro

Koloidno srebro je moćan način zaštite imunog sistema. Sprejevi za nos koji sadrže koloidno srebro napraviće nepremostivi anti-mikrobni zid na prvoj liniji odbrane vašeg organizma.

Zato, ojačajte svoj imunitet unapred, i budite spremni za sezonu prehlada i gripa. Ni jedna vakcina, na ovom svetu, neće vam pružiti dovoljnu zaštitu ukoliko je vaš imuni sistem slab.

52 views0 comments