Rozacea- postoji li rešenje?

Updated: Jun 17


Šta je rozacea?


Rosacea je vrlo često stanje kože u današnje vreme, ali se o njemu preterano ne priča. Uglavnom, oni koji ga imaju, znaju koliko ih ovo stanje ograničava u svakodnevnom životu. Ima li “leka” najčešće je pitanje- odgovor je: ima. Ima li instant rešenja, magične kreme, namažem i prošlo je- nažalost- ne. Što se tiče preparata, praksa mi govori da dobro izabrani prirodni sastojci daju jako dobre rezultate i vrlo dobro drže ovo stanje pod kontrolom.


Rosacea izgleda kao pocrvenela koža, koja se obično javlja na obrazima i nosu. Naročito pogađa one sa svetlom i masnom kožom, a sa godinama postaje intenzivnija. Crvenilo se može proširiti na čelo, leđa, grudi, uši, pa čak i kapke u težim slučajevima.

Srećom, postoji mnogo načina za prirodno lečenje rozacee. Mnogi od tretmana koje ću navesti su lako dostupni i mogu se primeniti kod kuće.Rozacea nam uglavnom ukazuje na prisutnu anksioznost, ili strah. Šalje nam poruku: ugrožen/a sam, potreban mi je štit, oklop, nešto što će me zaštititi od agresije spoljašnje sredine….tako da kod tretiranja ovog stanja se ne možemo pouzdati samo u kreme, već se stanje mora tretirati na više nivoa.


Rosacea praćena aknama i bubuljicama


Na fizičkom nivou, akne uglavnom uzrokuje hormonska neravnoteža. Previše androgena dovodi do toga da žlezde u koži proizvode previše sebuma. Akne se generalno više vezuju za masnu kožu, pošto ona proizvodi previše sebuma, pa dolazi do upala. Medjutim, da je masna koža uzrok akni, svi koji imaju masnu kožu imali bi akne - a nemaju ih.


Sa drugog nivoa gledano, uzrok upala mogu biti potisnute, uskraćene ili nerazrešene i neiskazane emocije (posebno bes i krivica). Zamislite negativne emocije kao otpad koji treba osloboditi. Kada se taj otpad ne oslobodi, on se razvija u toksine koji se zadržavaju u telu.

Ukoliko ne volite ili odbijate sebe…Šaljete sebi puno negativnih misli. Ta energija se tada sakuplja u telu i ne oslobađa se. Oba ova načina razmišljanja uzrokuju začepljenje tela (posebno organa za filtriranje, a koža je najveći organ za filtriranje, a često postoje i problemi sa jetrom). Prikupljene, potisnute i zbog toga začepljene negativne misli i emocije manifestuju se kao fizički začepljenja koja se savršeno podudaraju sa fizičkom manifestacijom lokalizovane infekcije (što je ono što nazivamo bubuljicom i aknom).

Prirodni tretmani


Uvek se konsultujte sa lekarom ili stručnim kozmetičarom o promenama na koži. Iako je rozacea obično prilično benigna, promene na koži mogu ukazivati na ozbiljnije osnovno stanje koje zahteva medicinski tretman. Ako vam je dijagnostikovana rozacea bez ozbiljnijih osnovnih uzroka, imate mogućnosti.

Pre nego što potražite lekove - i ako vaša rozacea nije previše ekstremna - možda ćete želeti da isprobate nešto od sledećeg.


Zeleni čaj


Zeleni čaj je veoma bogat antioksidantima. Istraživanja su pokazala da može biti efikasan u lečenju rozacee. Antioksidanti su korisni za upale, uključujući i stanje kože. Kao takav, zeleni čaj je odličan sastojak proizvoda za kožu i krema za rozaceu. Ohlađeni zeleni čaj takođe se može koristiti kao oblog, a čaj možete piti i za brojne zdravstvene benefite.


Čičak (Sikavica)


Čičak je dostupan kao suplement, ekstrakt ili čaj.

Kao jestivi lek, koren čička pomaže čišćenju jetre i “čišćenju”stanja kože kao što su akne. Ekstrakt biljke čička može biti efikasan tretman za rozaceu.


Aloja vera gel


Omekšava i hidira kožu. Može se koristiti kao lokalni lek za rozaceu.

Mnoge hidratantne kreme sadrže aloju, medjutim uglavnom imaju suviše okulzvne emulgatore koji ne prijaju ovakvom stanju kože, tako da ili koristite gel od sveže biljke ili već gotove prirodne gelove.

Pre nanošenja bilo kog preparata, uvek prvo proverite da nemate reakciju na supstancu koju nanosite.


Kamilica


Kao i aloja, kamilica je čest sastojak u hidratantnim proizvodima za kožu. Često se koristi lokalno u biljnom lečenju upale kože. Mnoge studije je podržavaju kao uspešno sredstvo.

Može biti u vidu ekstrakta, hidrolata ili eteričnog ulja.

Takođe možete napraviti čaj od kamilice, sačekati da se ohladi i naneti kao tonik ili oblog.


Eterično ulje lavande


Različita eterična ulja mogu se lokalno koristiti za poboljšanje stanja rozacee. Od svih ovih, lavanda je najbolje proučena.

Eterično ulje lavande razblažite u nosaču i nanesite na kožu ili umešajte nekoliko kapi u omiljenu hidratantnu kremu. Koristite oko pet kapi na 30 m proizvoda.


Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca korisno je za sve vrste stanja kože zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Takođe može pomoći i kod svraba.


Kurkuma

Kurkuma je poznato biljno antiinflamatorno sredstvo. Može se preporučiti kod bolnih i upaljenih stanja rozacee. Takođe možete jesti biljku ili je koristiti u kuvanju zbog brojnih zdravstvenih blagodeti.

Možete primeniti etrično ulje kurkume razređeno u ulju nosaču. Postoje i kreme i losioni koji sadrže kurkumu. Takođe možete mešati prah kurkume sa vodom i naneti ga na kožu kao oblog- mana mu je što privremeno boji kožu u narandžasto.


Kokosovo ulje

Ovlaživači poput kokosovog ulja, često se koriste za sve vrste zapaljenskih stanja kože, uključujući rozaceu.

Može se koristiti kao nosač za eterična ulja, ili kao jedno od ulja u kremi.


Gavez


je biljka koja proizvodi jedinjenje zvano alantoin. Ovo jedinjenje umiruje kožu i ublažava kožne reakcije. Studija iz 2017. godine na proizvodima koji sadrže alantoin, otkrila je da poboljšava simptome bez praktično neželjenih efekata. Takođe je smanjio crvenilo i izgled.Tanacetum parthenium ( vratić, buhač, divlja kamilica, tansy)

je još jedna biljka koja se često naziva prirodnim lekom protiv rozacee. Buhač ima antioksidativne osobine. Takođe je poznato da štiti od izlaganja UV zračenju, pomalo poput blage kreme za sunčanje. Izlaganje UV zračenju uglavnom pogoršava rozaceu.


Niacinamid

Niacinamid je posebno dobar za sprečavanje i ublažavanje upalnih stanja kože, što se često dešava kod rozacee.


Ovas


Ovsena kaša je stari kućni lek za rozaceu. Smatra se da jača kožu i smanjuje gubitak vode. Ovsena kaša takođe može pomoći kod svraba.

Neki proizvodi za kožu, poput maski za lice, uključuju ovas u prahu (koloidni ovas) kao sastojak – i te maske su odlične za ovo stanje kože. Takođe možete da pomešate nekoliko kašika ovsene kaše sa vodom i nanesete direktno na kožu.


Sirovi med


Neke vrste meda, posebno sirovi med, mogu biti efikasne i olakšati stanje rozacee. To je možda zato što med pomaže koži da zadrži vlagu, a suvoća pogoršava rozaceu. Studija iz 2015. godine pokazala je da je kanuka med vrlo efikasan.

Kupite visokokvalitetni sirovi med. Preporučuje se kanuka ili manuka med. Nanesite malu količinu direktno na kožu i držite 15 min ili duže, pa isperite mlakom vodom.
Šta se može još uraditi

Promene životnog stila definitivno pomažu da se rosacea“drži”pod kontrolom

Pored prirodnih tretmana i proizvoda za negu, određene promene u načinu života mogu biti efikasne za upravljanje rozaceom i izbegavanje njenih najčešćih pokretača.


1. Napravite odredjenu rutinu za upravljanje stresom i anksioznošću i pridržavajte je se.

2. Vodite dnevnik ishrane da biste utvrdili i uklonili alergene ili prosto izbacili hranu koja vam smeta i poboljšali rad jetre.


3. Ukoliko nemate neki drugi problem, slobodno konzumirajte više antiinflamatorne hrane poput kelja, đumbira i avokada, koji sadrže puno antioksidanata i vitamina B grupe kao što je niacinamid.4. Nosite kremu za sunčanje redovno ili kad god izađete napolje, kako biste sprečili pogoršanje crvenila rozacee usled izlaganja suncu.


5. Izbegavajte kafu, cigarete i alkoholna pića, zadimljene, jako hladne ili jako tople prostore.


Potpora rozacei eteričnim uljima


U vašu rutinu za opustanje svakako ubacite i eterična ulja, kao prirodne pomagače. Eterična ulja stimulišu receptore mirisa u nosu, koji zatim šalju poruke vašem nervnom sistemu. Zbog toga se aromaterapija često koristi kao prirodni lek koji pomaže u ublažavanju anksioznosti i stresa. Lokalna primena i udisanje su neki uobičajeni načini na koje se etrična ulja mogu koristiti.

U sledećem tekstu, videćete koja sve ulja možete koristiti za opuštanje.Kao što je svaka koža “ priča za sebe”, tako ni jedna rozacea nije ista i zahteva individualni pristup i sagledavanje iz više uglova. Zajedničko za sve kože sa rozaceom je to - da im je potreban preparat koji će im uz zaštitu pomoći da se osećaju slobodno.

Ono što sam primetila u radu sa problematičnim kožama, rosacea zahteva posebne vrste formulacija, koje u isto vreme ne “zatvaraju” kožu, da bi mogla da “diše”, a da sa druge strane, formiraju blagu opnu, koja služi kao zaštita, jer sloboda i osećaj sigurnosti je ono što dobra nega treba da obezbedi ovakvom stanju kože.


Ukoliko imate ovo stanje kože, pišite mi da vidimo koje bi bilo najbolje rešenje za vas.
#rozacea #rosacea #prirodnanega #prirodnaresenja #prirodnakozmetika #strah #oklop #prirodnaulja #etericnaulja #prirodnesupstance #priroda #prirodaleci #lekovitobilje #svrab #akne #upaljenakoza #nadrazenakoza #osetljivakoza #crvenilo #aromaterapija
7 views0 comments