UPALNI PROCESI – SKRIVENI IZAZIVAČ BOLESTI – PRVI DEO


Upalni procesi predstavljaju jedan od osnovnih delova našeg imunog sistema. Organizam koristi upalne procese kako bi se izborio sa povredama, oštećenjima tkiva i spoljašnim patogenim napadačima.


Upalni procesi mogu se podeliti na dva tipa. Akutni upalni procesi su dobri za orgnizam. Oni nas štite od oštećenih ćelija, bakterija, virusa i ostalih štetnih napadača. Oni nastaju brzo, isceljuju organiznam i relativno brzo prolaze.


Sa druge strane, hronični upalni procesi predstavljaju procese niskog intenziteta, koji mogu trajati mesecima pa čak i godinama. Oni, skriveno, tinjaju u organizmu i povezni su sa nastankom mnogih zdravstvenih problema. U stvari, hronične upale se mogu, direktno ili indirektno, povezati sa skoro svakim većim zdravstvenim problemom, zbog preterane proizvodnje slobodnih radikala koji loše deluju na sve ćelije našeg organizma.


Mnoštvo faktora utiče na nastanak hroničnih upala. Neki od njih su pro-upalna ishrana, disbalans šećera u krvi, porozna creva, nedostatak sna, hronični stres, toksične materije iz okruženja i hronične infekcije. Veoma je važno razumeti ove faktore kako bismo na vreme reagovali i sačuvali naše zdravlje.


Šta je to upala?

Prosto, upala predstavlja prirodan način odbrane i isceljenja organizma. U pitanju je odgovor imunog sistema na ćelijska oštećenja putem povećanja dotoka krvi, dilatacije kapilara, infiltracije leukocita i proizvodnje hemijskih medijatora.Ovo je kompleksan proces koji uključuje bela krvna zrnca i hemikalije koje ona proizvode, kao što su antitela i citokini. Ove hemikalije se izlučuju kako bi se borile sa bilo kojim stranim napadačem. Upale nas štite od opasnih mikroba, tako što eliminišu toksične agense i obnavljaju oštećeno tkivo.


Iako je upala, u određenim slučajevima, potrebna i dobra, ona može biti i veoma loša, u zavisnoti od njenog tipa. Sada i sami možete zaključiti da akutne upale predstavljaju naše prijatelje, a hronične upale - neprijatelje.


Akutna upala

Ovaj tip upala predstavlja osnovni deo našeg imunog sistema. Ona predstavlja esencijalni mehanizam preživljavanja i odgovor organizma na bolesti i povrede.


Akutna upala počinje brzo, obično u roku od nekoliko minuta i nestaje za nekoliko dana. Mogući siptomi, ove vrste upala, su bol, crvenilo, otok, povećana temperatura i privremeni gubitak funkcije ( nekog organa…)( u intenzivnim slučajevima)


Hronična upala

Ovaj tip upala predstavlja sistematske upale, niskog intenziteta, koje mogu trajati mesecima ili godinama. Pored, gore pomenutih, ove upale mogu izazvati i sledeće zdravstvene probleme metabolički sindrom, ne-alkoholnu masnu jetru, dijabetes tipa 2, kancer, Alchajmerovu bolest i oboljenja kardio-vaskularnog sistema.


Upale ovog tipa izazivaju stvari koje organizam izlažu stalnom i preteranom stresu. Ovde su uključene sve tri vrste stresa: fizički, emocionalni i hemijski stres. Kao rezultat, upalni medijatori se stalno izlučuju, što opterećuje i remeti normalnu funkciju imunog sistema. Bela krvna zrnca postoju preaktivna, povećavajući upalu i ćelijske promene, što na kraju kulminira njihovim napadom na organe i ćelije sopstvenog organizma. Ovo praktično predstavlja mehanizam nastanka svih autoimunih bolesti. Upalni odgovor se nastavlja sve dok ne uklonimo pravi uzrok njegovog nastanka.


Rizik koji donose hronične upale

Istraživanja pokazuju da su upale uključene u razvoj bolesti od početnih stadijuma. One su deo svih važnijih poremećaja zdravlja uključujući bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, kancer, amiotrofsku lateralnu sklerozu (ALS). One su, takođe, direktno povezane sa preteranom gojaznošću, koja izaziva upalu, koja kasnije može otežati gubitak težine.

Upala se može odraziti na stanje i zdravlje naše kože i kostiju, u vidu vidljivih znakova starenja ili zdravstvenih poremćaja, kao što su psorjaza, razni ekcemi , akne i gubitak koštane mase ( osteoporoza)


Naša pluća, bubrezi , jetra i mozak su direktno izloženi negativnim efektima hroničnih upala. U plućima one izazvaju akumulaciju tečnosti i sužavanje disajnih puteva. Upalni citokini smanjuju dotok krvi u bubrege i izazivaju povećanje jetre i njeno zamašćenje. U mozgu dolazi do nastanka autoimunih poremećaja i bolesti poput depresije, autizma, gubitka memorije, neuralgija i Alzhajmerove bolesti.


Ostale amutoimune bolesti , kao što su Hašimoto tiroiditis ili reumatoidni atritis takođe su direktno povezane sa hroničnim upalama.


Osnovni faktori koji izazivaju upale i kako se sa njima izboriti.

Kao što sam već pomenuo, postoji nekoliko glavnih faktora koji izazivaju upalne procese u organizmu. Mnogi od njih su direktno vezani za način ishrane i životni stil, generalno. U drugom delu ovog teksta opširnije ćemo se pozabaviti svakim od njih.

29 views0 comments